Astra H hibák

Ha H astrád van, és nem tudod mi okozza  a hibáját, akkor kérlek ebbe a kategóriába írd, és  megpróbálunk tanácsot adni, orvosolni a problémád.

Vectra C hibák

Ha C vectrád van, és nem tudod mi okozza  a hibáját, akkor kérlek ebbe a kategóriába írd, és  megpróbálunk tanácsot adni, orvosolni a problémád.

Asrta G hibák

Ha G astrád van, és nem tudod mi okozza  a hibáját, akkor kérlek ebbe a kategóriába írd, és  megpróbálunk tanácsot adni, orvosolni a problémád.

Astra G , Y17DT , turbónyomás probléma

Egy apró tanúság autótulajdonosoknak:

Kocsi: Astra G, Y17DT

Tünet: A kocsi nem megy kb. 100-nál többet, azt is nagyon lomhán éri el. Hibakód nincs tárolva.

Egyik ügyfelem azzal a panasszal keresett meg, hogy már több helyen nézték az autóját a fenti hiba miatt, de csak a találgatások mennek. Már mondtak neki turbó cserét, EGR szelep cserét, és már turbónyomás érzékelő (MAP szenzor) cserét is javasoltak neki. Aztán valahonnan olcsón szerzett egy EGR szelep szabályzó mágnesszelepet és mondta, hogy kezdjük ezzel a cserélgetést. Természetesen nem mentem bele, mielőtt még átnem nézem az autót nem győződök meg annak hibás működéséről.

Rácsatlakoztam az opel diagnosztikai programunkkal autóra és az élő adatokat elkezdtem figyelni. Rögtön szemet szúrt, hogy a szívócsőnyomás nem változik akár mennyire is terhelem az autót…. Gondoltam lehet, hogy mégis csak MAP szenzor hiba lesz.  Könnyen hozzáférni. Kiszedtem gyorsan és sajnos a kipufogó gáz visszavezetés miatt, teljesen elvolt dugulva. Nem csoda ha így nem mér. Féktisztítóval kiáztattam, kipucoltam teljesen. Figyelem ennél a műveletnél legyünk türelmesek ne csavarhúzóval meg dróttal akarjátok kikaparni a lerakódott dzsuvát. Hagyjatok neki időt, hogy a féktisztító feloldja majd sűrített levegővel nyomassátok ki. Aztán megint féktisztító, megint sűrített levegő és még legalább 3-4-szer addig amíg teljesen tiszta nem lesz.

Mielőtt visszaraktam volna a MAP szenzort, annak helyes működését még kiszerelt állapotban leellenőriztem. Adtam neki 5 V-ot, vákumpumpával csináltam vákumot és a jel vezetéken egy multiméterrel mértem a kimenő jel feszültségét, miközben változtattam a vákum nagyságát. Kitűnően működött.

MAP szenzort így visszaraktam, néztem az élő adatokat, és most már legalább változik a szívócső nyomása (tehát tud a motorvezérlő elektronika turbónyomást mérni). Próba kör az autóval—> Még mindig nem megy. Ugyanolyan rossz. Hmm…

Persze, hogy a laptopom akkumulátora ilyenkor merül le.  Szereztem gyorsba egy invertert, hogy menet közben tudjam vizsgálni az élő adatokat. Hamar kiderült, hogy nem tölt a turbónk… Lehúztam a turbó vákum csövét és vákumpumpával működtetni kezdtem. Megkértem kollégámat, hogy kicsit lépjen neki oda. Közben megfogtam a turbó nyomó ágát. Hát bizony ez a turbó így nyom ! Tehát a szabályzásával lesz a probléma. Mivel ennél a típusnál is, az EGR és a turbót szabályzó mágnesszelep szinte apró eltéréssel de ugyan az, azért az ügyfél amit hozott EGR mágnesszelepet mégis csak szükség lesz rá. Viszont turbónyomás szabályzószelepként fog most működni 🙂 (csak felfogatásban van egy apró különbség) Természetesen átellenőriztük még gyorsan a vezetékelést és a csatlakozást ami ehhez a mágnesszelephez tartozik. Azok hibátlannak tűntek. Így kicseréltük a mágnesszelepet.

Próba kör —> Az autó hibátlan ! 🙂

Tanúság:  Autótulajdonosok azért ne vegyetek meg előre alkatrészeket csak azért mert valaki felnyitotta a motorháztetőt és elkezdett találgatni 🙂 Persze most a mi esetünkben szerencsénk volt 🙂

Ps: A motorvezérlőegység azért nem tárolt el hibakódot, mert a szolenoid szelepnek az ellenállása a gyári érték volt. Így nem érzékelet sem zárlatot, sem áramköri szakadást. Viszont belül mechanikus hibája volt és ezért nem működött. 🙂

 

 

Astra G , Y17DT , EGR szelep probléma

Sziasztok,

Nemrégiben egy jó barátom keresett meg, mert nem bírnak az autójával már jó ideje.  A kocsi egy Astra G , Y17DT motorkóddal.

Az autót még évekkel ezelőtt vette azzal a hibával, hogy nem akar menni 100-110-nél többet és a check engine lámpa is világít. Már nézték neki több kollégánál is a kocsit, de mindenki csak találgatott. Cserélt porlasztókat,adagolót,vezérlést milliószor átnézték, sőt már oda jutott, hogy meg is gyűrűzték ( ezt nem értem miért) 🙂

Legelőször mikor megkeresett eléggé siettem nem volt sok időm foglalkozni az autóval, így csak gyorsan csináltunk egy hibakódolvasást.  A hibatárolóban, helytelen kipufogógáz visszavezetés hibakódja volt eltárolva. Hmmm…gondoltam ebből azért már ellehet indulni. Aztán rögtön rá is vágta, hogy már cserélt EGR-t is, és az EGR-t szabályzó vákumos mágnesszelepet is és épp ezért már kezd az agyára menni a kocsi és most már lassan a motorvezérlőegység csere lesz a következő. Na mondom azért picit lassítsunk hagy nézzek már rá a kocsira egy csöppet. Felnyitotta a motorháztetőt, nézegetem az EGR mágnesszelepét és szemet szúrt, egy felirat a mágneszelepen. Mégpedig az, hogy “ATM”. Ez hivatalosan az atmoszférikus rövidítése. Na már most az atmoszférikus levegő helyére a normál légköri nyomás kell hogy hasson és gyanús volt számomra, hogy miért megy rá akkor vákum cső ??? A mellete lévő “csöcsön” pedig volt egy “VAC” (Vacum) felirat amire pedig nem ment semmi cső :)))A harmadik “csöcs”-ről a cső pedig az EGR szelepnek a vákumdobjára ment rá. Ez jó.

Hmm na mondom itt lesz a kutya elásva, ezért nincs itt EGR szabályozás.  Gyorsan átfutottam a vákumcsöveket, az ATM-ről lehúztam és átdugtam a VAC-ra. Kitöröltük a hibakódot gyorsan. Na mondom most menjél vele egy kört. Aztán már mikor jött vissza és  közeledett már messziről láttam, hogy nagyon vigyorog…. Na ekkor már biztos voltam benne, hogy csak ennyi volt a probléma.

Tanúság: Igaza volt a motorvezérlőegységnek (megint), hogy kipufogógáz visszavezetés probléma van, de megint nem figyelmesen jártak el az előző kollégák. Nem azt “mondta” a hibakód, hogy hibás az EGR szelep, vagy az azt szabályzó mágneszszelep.

Ha van rá mód,lehetőség, és szaktudás akkor ellenőrzés nélkül ne cseréljük ki feleslegesen az alkatrészeket 🙂 Szerelés közben próbáljuk meg átlátni az egész alrendszer (ez esetben a kipufogógáz visszavezetés) működését és győződjünk meg minden egyes apró részlet helyes működéséről.

Corsa D kipufogó gáz visszavezetés hűtése

Na nézzünk ma meg egy viszonylag új típust, nevezetesen a Corsa D-t. Ennek is a kipufogógáz-visszavezetés hűtőjét.

A Z17DTR motorkódú Corsa D típust új áthidaló csatornás kipufogógáz-visszavezetés hűtővel szerelték.

Az alábbi linkre kattintva megtekinthető illetve letölthető ennek a rendszernek a leírása.

http://www.opel-autodiagnosztika.com/letoltes/Corsa-D-kipufogogaz-visszavetes-huto.pdf

Kérdésed van az autódiagnosztikával kapcsolatban ?

Szólj hozzá a bloghoz, és az olvasók közül hátha tudja valaki a választ a problémádra.

Fojtószelep pozíció szenzor általános ismertető

Elmúlt napokban szokásomtól eltérően “belebonyolódtam” egy szakmai levelezésbe egyik hírlevél olvasómmal, és ekkor derült fény néhány alap hiányosságáról.

Persze ez nem probléma, hiszen aki kérdez 5 percig volt “tudatlan”, aki nem kérdez az örökké az marad ! 🙂

Én is az utóbbit támogatom, kérdezzünk, tanuljunk, okosodjunk.

Természetesen a “tudatlan” szót azért is tettem idézőjelbe, mert nem egészen ez a helyes szó rá, viszont találóbb kifejezés hirtelen nem jutott eszembe.

Szóval ez a nagyon alap dolog amiről feltettem a honlapomra egy általános összefoglalót az nem más mint a fojtószelep pozíció szenzorok.

A leírásban megtalálható az egyszeres, kétszeres működésű fojtószelep működése, diagnosztikája, oszcilloszkóp képei, általános kapcsolási rajza, illetve szó esik a Hall elemes pozíció szenzorokról is.

A leírás letölthető az alábbi linkről: (jobb egér klikk,  mentés másként…)

http://www.opel-autodiagnosztika.com/letoltes/fojtoszelep-pozicioszenzor.pdf

Azt hiszem (legalábbis remélem)  sok autószerelő kollégának nem fog újjat mondani, viszont ha mégis akkor már megérte 🙂

Megj: Előfordulhat hogy nagyon nagyon ritkán néhány számítógépen azt írja ki a fenti linkre kattintva, hogy hibás file, vagy más hasonló hibaüzenet.  Ha ez fordul elő, akkor kérlek telepíts fel másik Acrobat Reader vagy egyéb pdf néző programot, mert a  szerveren lévő file nem hibás ! Szóval a “hiba” az Ön készülékében van  🙂

Javaslatom a filet kinyomtatni és szétosztani az autószerelő kollégák között hadd olvassák.

Átolvastad már a fenti leírást ? Kérdésed van vele kapcsolatban ? Itt a blogon megteheted, kérdezz bátran és a sok sok kolléga aki azt olvassa ha tudják a választ szívesen válaszolnak.

Lambda szonda feszültség hibakódok

Rögtön itt az első blog bejegyzésemben, egy általános szakmai hibáról szeretnék írni nektek.

Hibakódolvasókat használók körében, de leggyakrabban a kezdők körében minden napos probléma, a következő jellegű: “Kiírta a hülye műszer hogy lambda szonda feszültség magas (alacsony)…már a másodikat rakjuk bele de folyamatosan ugyan az a hiba…ilyen hülye egy műszert…”

Na barátom itt elkell, hogy keserítselek. Általában a műszereknek hibakódolvasásoknál 98 %-ban totál igaza van. A hibát a szerelő követi el, hogy nem vizsgálta meg az ok okozati összefüggést.  Bármilyen autódiagnosztikai hibakódolvasó műszert használsz ő nem hibát állapít meg.

Érted nem a hibát állapítja meg és nem hibát olvas ki, hanem a vezérlőegység által eltárolt kódot és ehhez rendeli hozzá a szöveges jelentést egy adatbázisból.  Az hogy menyire pontosan lehetséges a behatárolása egy-egy hibának, ez pedig az autó vezérlőegységétől függ. Nevezzük, úgy hogy attól függ az mennyire “okos”.

Jónéhány év szakmai tapasztalatom után bátran állítom, hogy egyik műszer sem hibázik.  98%-ban jót olvasnak ki ! Ide most nem az élőadat kiolvasást értem, hanem hibakódolvasást.

A probléma ott szokott kezdődni, hogy a szerelő lát a hibakód szöveges magyarázatában egy alkatrész nevét és neki áll egyből kicseréli ! Na itt álljunk meg egy kicsit. Nem győzöm folyamatosan hangsúlyozni az ügyfeleimnek, hogy MINDIG vizsgáljuk meg az ok okozati összefüggést! Multiméter, oszcilloszkóp, egy jó adatbázis, elektromos kapcsolási rajz és hadd menjen…

Szóval hogy kicsit gyakorlatias legyek, és ha már a lambda szondáról (O2 sensor) volt szó, akkor tekintsük meg mitől lehet túl magas illetve túl alacsony a lambda szonda feszültsége:

Folyamatosan alacsony lambda szonda feszültség lehetséges okai:

 • A lambda szonda szenzor kimenete lehetséges, hogy test zárlatos
 • Hibás MAP szenzor jel.  (MAP szenzor vizsgálat előtt, mindenképp győződj meg róla, hogy a rendszer fals levegő mentes!)
 • Elszennyeződött injektorok
 • Víz kerül az égéstérbe
 • Alacsony üzemanyag ellátó rendszer nyomás ( Üzemanyag nyomást ellenőrizd több vezetési módnál, különböző fordulatszám tartományokban is !)
 • Kipufogó rendszer tömítetlenség. Általában ilyenkor a szondához közel van a lyuk és emiatt a szonda nem tudja helyesen mérni a kipufogó gáz oxigén tartalmát.
 • Másodlagos levegő ellátási probléma

Folyamatosan magas lambda szonda feszültség lehetséges okai:

 • Túl magas nyomás az üzemanyag ellátó rendszerben
 • Becsepegő, “behugyozó” injektorok
 • Elszennyeződött vagy hibásan működő kaniszter szelep
 • Hibás MAP szenzor
 • Hibás fojtószelep helyzetérzékelő jel

Esetleg kihagytam valamit ? Akkor a hozzászólásaitokban szívesen vesszük, ha megosztod velünk és ezáltal segítesz több ezer kollégádnak akik szintén olvassák a blogot. Tanuljunk egymástól !

Az oldal feltöltés alatt áll…(állt) :)

Elindult Magyarország legelső autódiagnosztikai blogja.  Az oldal jelenleg feltöltés alatt áll. Kérlek látogass vissza néhány nap múlva.